Svjesno

Predavanje na konferenciji„Znanost psihodelika u primjeni“ (sažetak)
Stanislav Grof (93), češki psihijatar, jedan je od pionira znastvenih istraživanja primjene psihodelika u psihijatriji.

Stanislav Grof (93), češki psihijatar, jedan je od pionira znastvenih istraživanja primjene psihodelika u psihijatriji. Njegovu je karijeru usmjerilo osobno iskustvo – tijekom kliničkih istraživanja, pod visokom dozom LSD-a, izložen stroboskopskom svjetlu doživio je “peak experience” i nakon toga posvetio život istraživanju terapeutskih potencijala proširenih stanja svijesti. Grof je na institutu John Hoppkins u SAD-u vodio program istraživanja primjene LSD-a u tretmanu pacijenata.

Nakon više tisuća sesija u kliničkom okruženju prikupio je dovoljno dokaza da zaključi da se upotrebom psihodelika postiže prošireno stanje svijesti koje ima neupitan terapijski učinak. S obzirom da nije postojao naziv za ta stanja, on ih je nazvao holotropskim – od grčkih riječi holos i trepein – što u prijevodu znači kretati se prema cjelovitosti.

Nakon zabrane upotrebe psihodelika Grof, koji je tada radio na Institutu Esalen, sa svojom supugom Christinom osimislio je metodu holotropskog disanja (Holotropic Breathwork).

Metoda kombinira duboko i ubrzano disanje, glazbu i posebno okruženje koji zajedno dovode do proširenih stanja svijesti, pri čemu se postiže sličan efekt kao i kod terapije uz pomoć psihodelika.

konferencija znanost psihodelika u primjeni

Kroz razvoj metode izuzetno velik naglasak stavio se na set i setting, tj. na namjeru s kojom se ide u iskustvo te na okruženje u kojem se ono odvija, kojeg karakteriziraju atmosfera podrške i odgovarajuće facilitacije procesa, prema potrebi. Ističe se i nužnost adekvatne pripreme prije samih sesija i integracije nakon sesija što sve omogućuje da iskustvo za osobu bude vrijedno i osnažujuće.

Zadnjih nekoliko desetljeća Holotropsko disanje je globalno prisutno i pokazalo se kao iznimna metoda za samoistraživanje i rješavanje dubokih trauma te uzroka cijelog spektra dijagnoza koje se u konvencionalnom liječenju uglavnom tretiraju farmakološkim pripravcima.

Danas, u vremenu renesanse psihodelika, u SAD-u i državama gdje je terapija uz pomoć psihodelika već legalna, holotropsko disanje se često prakticira i kao svojevrsna priprema za tu terapiju te kao odlična metoda za integraciju iskustava.

Facilitatori holotropskog disanja širom svijeta stalno su u kontaktu s osobama koje su, zbog neadekvatnog okruženja, nedostatka pripreme i neadekvatne integracije iskustva, doživjele negativne posljedice konzumacije psihodelika. Jedna od važnih zajedničkih misija stoga je širenje važnih informacija o ovoj temi kako bi takvih negativnih iskustava bilo što manje.

Homepage

PRAVNE INFORMACIJE  /

Polica Privatnosti

Politika Kolačića

Impressum

Svjesno.com
Zagreb / Croatia

+ 385 91 530 3403
+ 385 91 517 9940
+ 385 91 574 3911

info@svjesno.com

2024 Svjesno.com / all rights reserved  /  site by Lessowsky