Svjesno

Što je COEX sustav (System of Condensed Experience)?
COEX je izraz koji je skovao Stan Grof i znači "sustavi kondenziranog iskustva". On ga opisuje kao konstelaciju iskustava unutar psihe koja imaju središnju temu i stupanj emocionalnog intenziteta. U ranim danima dok je Stan radio u Pragu, mislio je da COEX ima temu koja dolazi iz biografske dimenzije. Zatim je kasnije, baveći se psihodeličnom terapijom, otkrio da ona ne dolazi samo iz biografije, već ima i dublje korijene u perinatalnoj i transpersonalnoj dimenziji.

Zamišljam COEX kao niz perli. Nit je tema. Svako zrno je iskustvo koje ima veze s tom temom. Nit počinje u sadašnjem trenutku i vraća se u naš život, do našeg rođenja, i ne završava tamo. Nit ide u perinatalne, a u nekom trenutku i u kolektivne, transpersonalne dimenzije psihe. Zamislite nit koja se raspliće u kolektivu; kuglice su posvuda. Prije nego što je niz perli, imate samo niz. Ako imate šaku perli i bacite ih u sobu, perle će biti posvuda. Ovo bi bila konstelacija o kojoj Stan govori. Proces iscjeljivanja, dakle, COEX-a koji je postao svjestan i radi na iscjeljivanju u našim životima, proces je nizanja perli na niti. Način na koji shvaćamo da imamo COEX događa se u proširenim stanjima svijesti. U nekom trenutku čini se da su zrnca poredana na niti i tada znamo da imamo COEX.

Kakva bi bila korist od promatranja ovog principa COEX sustava?

Pojednostavljuje proces transformacije. Na terapiji postajete gonič na tragu svojih problema. Prije nego što sam saznao za COEX, mislio sam da 75 stvari nije u redu sa mnom. Kad sam stupio u kontakt sa svojim COEX-ima i zrnca su se počela redati na niti, na kraju sam imao samo dvije ili tri stvari na kojima je moja unutarnja inteligencija mogla raditi.

Prije nego što znate da imate COEX, možda ste više puta rekli: “Ne mogu vjerovati da mi se ovo opet događa.” Jednom kada otkrijete da imate COEX, počinjete shvaćati da postoji određeni princip COEX-a koji nudi nešto drugačije od našeg uobičajenog načina razmišljanja.

To je početak sudjelovanja u svjesnom procesu. Prije nego što išta radimo na sebi, osjećamo da nam život radi stvari izvana. Ovo je opća strategija za 99% ljudi na planetu. Život nam se događa. Mi smo poput fliper kuglice koja se odbija. Dotičemo se o stvari i tako skupljamo iskustva.

U nekom trenutku našeg života, bilo da je riječ o svjesnoj ili spontanoj odluci, mi ustanemo, probudimo se. Idemo na terapiju, započinjemo meditaciju, idemo na disanje, imamo spontano duhovno iskustvo, činimo bilo što, i to nas radikalno transformira na način da počinjemo intimizirati ili shvaćati svoju odgovornost sukreacije svojeg života.

Umjesto da kažemo “Ne mogu vjerovati da mi se ovo opet događa”, uhvatimo se kako govorimo: “Ne mogu vjerovati da ovo opet radim.”

Ovo je početak ozdravljenja COEX sustava.

Tav Sparks, Grof Transpersonal Training, dio predavanja iz 2004.

Homepage

PRAVNE INFORMACIJE  /

Polica Privatnosti

Politika Kolačića

Impressum

Svjesno.com
Zagreb / Croatia

+ 385 91 530 3403
+ 385 91 517 9940
+ 385 91 574 3911

info@svjesno.com

2024 Svjesno.com / all rights reserved  /  site by Lessowsky